Lení tábory

Podzimní tábory

Zimní tábory

Pobytové akce pro děti a rodiče s dětmi


29.
července
2013
RS Dopravák, Chřiby, 2013

Typ pobytu: letní – dětský tábor
Termín: 29.července 2013 - 07.srpna 2013
Celotáborová hra Cesta kolem světa

Vedoucí:
PhDr. Jan Dudek - Hlavní vedoucí
Mgr. Pavla Podloučková - Programová vedoucí
Mgr. Ondřej Bacík - Oddílový vedoucí
Bc. Anna Kovářová - Oddílová vedoucí
Kateřina Bílovská - Oddílová vedoucí
Eliška Hrabálková - Oddílová vedoucí
Tereza Juráková - Oddílová vedoucí
Mgr. Kamila Vaňková - Zdravotnice




MÍSTO KONÁNÍ

Rekreační středisko leží ve velmi klidném prostředí cca 8 km od Buchlovic uprostřed smíšených lesů. Součástí areálu jsou mnohá hřiště (volejbal, fotbal,…), bazén, společenský sál, společenská místnost, herna stolního tenisu, ohniště. Toalety a sprchy jsou umístěny v budově areálu a prošly celkovou rekonstrukcí. Během pobytu se o děti starali zkušení táboroví vedoucí, zdravotník a specializovaní lektoři.

UBYTOVÁNÍ

Mladší děti jsou ubytovány ve zděné budově, starší ve čtyřlůžkových chatkách.

SPECIALIZACE TÁBORA

Všechny děti si volí jednu z nabízených specializací.
Specializace mají časovou dotaci minimálně 10 hodin během tábora.
Prodloužení je možné na základě aktuální situace a zájmu dětí.
Jednotlivá zaměření vedou zkušení lektoři.

Sportovní zaměření

Sportovní specializace byla určena pro dívky i chlapce bez omezení věku. Během pobytu si děti vyzkoušely nejrůznější kolektivní sportovní hry dle výběru – fotbal, volejbal, basketbal, softball, ringo atd. Využívaly také bazén, který se nachází v areálu.

Taneční specializace

Taneční specializace byla určena pro děti ve věku od deseti let, pro kluky i holky, co mají trochu rytmu v těle, rádi se pobaví tancem a chtějí se přiučit něco nového. Náplní byly především latinsko-americké tance jako jive, chacha, rumba, mambo a populární salsa.

Výtvarné zaměření

Výtvarná specializace nebyla věkově omezena a byla určena pro dívky i chlapce, kteří rádi malují, tvoří, vyrábí a učí se něco nového. Během tábora si děti vyzkoušely nejrůznější výtvarné techniky a domů si odvezly nejrůznější výrobky, například z korálků, slupovacích barviček, hedvábí, vlastnoručně vyrobené dárkové tašky a další. Specializaci vedla naše výtvarnice Hanka.

Deskové hry

Tuto specializaci si mohli zvolit chlapci i dívky bez věkového omezení. Byla určena těm, kteří si chtěli odpočinout od pohybových aktivit a zahrát si něco vsedě. V zásobě jsme měli pestrou paletu her. Od těch notoricky známých, jako jsou Activity, Osadníci z Katanu, Carcassonne nebo Česko, až po méně známé, jako je například Ubongo, Dobble, Dixit atd.

STRAVOVÁNÍ

Strava je zajištěna formou plné penze (5x denně - domácí strava), celodenní pitný režim.

DOPRAVA

Smluvním autobusem z Brna a zpět.

Celotáborová hra

CESTA KOLEM SVĚTA

Celotáborová hra začínala podle Verna v Anglii v Reformním klubu, kde byli všichni vedoucí převlečení za anglické gentlemany (oblek, klobouk, doutník… :-) a sázeli se s jednotlivými výpravami o to, kdo podnikne cestu kolem světa rychleji a úspěšněji. V každé zemi bylo potřeba splnit nějaké úkoly, které se pro ně Phileas Fogg připravil, a dále bylo třeba dovézt ze země něco typického, co hráči získali při plnění úkolů nebo za ně.

Plán cesty:

ANGLIE – LONDÝN (29.7.2013)
↓ loď
FRANCIE – PAŘÍŽ, MONT CENIS (30.7.2013)
↓ vlak
ITÁLIE – ŘÍM, BRINDISI (31.7.2013)
↓ loď
EGYPT – SUEZ (1.8. 2013)
↓ loď
INDIE – BOMBAJ, KALKATA (2.8. 2013)-
↓vlak
ČÍNA – HONKONG (3.8. 2013)
↓ loď
JAPONSKO – YOKOHAMA (4.8. 2013)
↓ loď
USA – SAN FRNCISCO, NEW YORK (5.8. 2013)
↓ loď
ANGLIE – LONDÝN (6.8.2013)

            Cestovalo se buď vlakem nebo lodí. Cesta probíhala následujícím způsobem. Děti se posadily na táborové náměstí, každý na svou židli nebo na zem. Všichni museli mít koupenou jízdenku nebo palubní lístek. (Kontroluje průvodčí nebo námořník.) Všichni si zavázali oči (zatahujeme záclony - je noc), pustili jsme jim nahrávku vlaku nebo lodi, chvilku jsme je nechali ,,jet“ a mezitím jsme vyvěsili vlajku nového státu, umístili rozcestník k městům z toho státu a převlékli se do kostýmů.
            Na večerním nástupu probíhalo vyhlašování vítězů a poražených v jednotlivých hrách. Podle pořadí v každé zemi jsme umístili na nástupu vlajky jednotlivých výprav.
            Za každou hru dostávaly jednotlivé výpravy určité množství barevných dolarů. Když dostaly peníze, šly se teprve podívat na nástěnku, kde už bylo vyvěšeno, kolik bude stát jízdenka nebo palubní lístek do další země. Jízdenku nebo palubní lístek si všichni zrovna koupili. Peníze navíc byly na nákup odměn. Název stánku s odměnami se měnil podle toho, v jaké zemi jsme zrovna byli. Takže se nakupovalo třeba na káhirském tržišti atd. (Prodávající měl na sobě kostým konkrétní země.)
            Pokud se stalo, že děti měly málo peněz a na jízdenku neměly, mohly ještě plnit nějaké bonusové úkoly. Navíc v průběhu celé hry mohly buď celé výpravy nebo jednotliví hráči přispívat do novin The New York Times – ty vycházely každý den. Pokud jim byl článek otištěn, dostali zaplaceno.
            Na mapě se značilo, jak jednotlivé výpravy postupují.
            Na nástěnce byl vedle mapy a novin The New York Times na každý den aktuální jídelníček – to, co bude skutečně k jídlu, bylo nějak vtipně pojmenováno – např. francouzské rohlíky, omáčka po francouzsku atd. 

 

 

 

Sdílejte s přáteli

© 2016 encoded by Jan Podloučka