Lení tábory

Podzimní tábory

Zimní tábory

Pobytové akce pro děti a rodiče s dětmi


27.
července
2015
RS Dopravák, Chřiby, 2015

Typ pobytu: letní – dětský tábor
Termín: 27.července 2015 - 05.srpna 2015
Celotáborová hra Stroj času

Vedoucí:
PhDr. Jan Dudek - Hlavní vedoucí
Mgr. Pavla Podloučková - Programová vedoucí
Michaela Hlavoňová - Oddílová vedoucí
Ing. Helena Soumarová - Oddílová vedoucí
Zdeněk Malý - Oddílový vedoucí
Mgr. Alena Pernicová - Zdravotnice
Mgr. Hana Venclů - Oddílová vedoucí




MÍSTO KONÁNÍ

Rekreační středisko leží ve velmi klidném prostředí cca 8 km od Buchlovic uprostřed smíšených lesů. Součástí areálu jsou mnohá hřiště (volejbal, fotbal,…), bazén, společenský sál, společenská místnost, herna stolního tenisu, ohniště. Toalety a sprchy jsou umístěny v budově areálu a prošly celkovou rekonstrukcí. Během pobytu se o děti starali zkušení táboroví vedoucí, zdravotník a specializovaní lektoři.

UBYTOVÁNÍ

Mladší děti jsou ubytovány ve zděné budově, starší ve čtyřlůžkových chatkách.

SPECIALIZACE TÁBORA

Všechny děti si volí jednu z nabízených specializací.
Specializace mají časovou dotaci minimálně 10 hodin během tábora.
Prodloužení je možné na základě aktuální situace a zájmu dětí.
Jednotlivá zaměření vedou zkušení lektoři.

Sportovní zaměření

Sportovní specializace byla určena pro dívky i chlapce bez omezení věku. Během pobytu si děti vyzkoušely nejrůznější kolektivní sportovní hry dle výběru – fotbal, volejbal, basketbal, softball, ringo atd. Využívaly také bazén, který se nachází v areálu. Specializaci vedla náše sportovní lektroka Míša.

Angličtina hrou

Tato specializace byla určena pro děti ve věku od desíti let a nebyla vhodná pro úplné začátečníky. Formou her a nejrůznějších zábavných aktivit nabízela rozšíření slovní zásoby, procvičení konverzace i gramatiky. Díky naší odborné lektorce Helči se děti nejen něco naučily, ale také získaly k angličtině pozitivní vztah.

Výtvarné zaměření

Výtvarná specializace nebyla věkově omezena a byla určena pro dívky i chlapce, kteří rádi malují, tvoří, vyrábí a učí se něco nového. Během tábora si děti vyzkoušely nejrůznější výtvarné techniky a domů si odvezly nejrůznější výrobky, například z korálků, slupovacích barviček, hedvábí, vlastnoručně vyrobené dárkové tašky a další. Specializaci vedla naše výtvarnice Hanka.

Deskové hry

Tuto specializaci si mohli zvolit chlapci i dívky bez věkového omezení. Byla určena těm, kteří si chtěli odpočinout od pohybových aktivit a zahrát si něco vsedě. V zásobě jsme měli pestrou paletu her. Od těch notoricky známých, jako jsou Activity, Osadníci z Katanu, Carcassonne nebo Česko, až po méně známé, jako je například Ubongo, Dobble, Dixit atd.

STRAVOVÁNÍ

Strava je zajištěna formou plné penze (5x denně - domácí strava), celodenní pitný režim.

DOPRAVA

Smluvním autobusem z Brna a zpět.

Celotáborová hra STROJ ČASU

Na začátku celotáborové hry se dětem představuje ,,vědecký tým“, kterému se podařilo sestavit stroj času. Jeho členové dávají dětem návod, jak si vytvořit vlastní stroj času, a na závěr (ideálně za šera) se s dětmi loučí, mizí ve stroji a ,,odlétají“ pryč.
          Další den ráno najdou děti v každé chatce i v pokojích budovy ohořelé kousky deníku, který si vědecký tým v průběhu cesty vedl. Zápisy se týkají posledního odletu strojem času, kdy došlo k poruše. Při průletu několika časovými rovinami se rozbila hlavní deska přístroje a ten nyní nefunguje. Vědecký tým je neznámo kde a nemůže se vrátit. (Stroj času stojí stále uprostřed tábora, ale vědecký tým nikde a spousta součástek chybí.)
          Vědci v deníku prosí děti, aby se jako jednotlivé vědecké týmy pokusily prozkoumat všechny časové roviny, kterými se pohybovali, a najít součásti jejich stroje času.
          Nebudou dopředu vědět, do které doby se vydávají, vědci jim stihli zanechat pouze kódy, jejichž pomocí stroj času rozpohybují správným směrem.
          Cestování nebude tak jednoduché, protože v každé době, v níž se ocitnou, budou muset nejprve rozpoznat podle různých indicíí, o které období se jedná, a potom splnit úkoly, které jim ,,strážce období“ dá. Na závěr získají součástku polámaného stroje času a mohou se vydat dál. Stroj času dávají postupně dohromady a snaží se zachránit vědecký tým, se kterým se setkali první den.
          Současně si každý vede svůj palubní deník, do kterého si může lepit i různé rekvizity z cest. Na konci tábora budou nejlepší palubní deníky vyhodnoceny.
          Za každou etapu táborové hry dostávají děti táborové peníze. Za ty si potom v bufetu u profesora Šikuly nakupují odměny dle vlastního uvážení.

Sdílejte s přáteli

© 2016 encoded by Jan Podloučka